Про нас

Наші проекти


Фотогалерея

Ми у соцмережах

wikipedia    facebook

Moy mir    Vkontakte


Земляцтва


Партнери

Подільська кухня
23.04.2012 : Винница
Рецепти з села Пелинівки Чернівецького району від завідуючої клубом Любові Носенко
Із цією жінкою зустрілися ми у Вінниці, в Центральному парку, куди на День незалежності зі всіх районів області з’їхалися майстрині-рукодільниці, щоб у світлицях представити свої вишивки та короваї городянам. Дивимося – а на столі у чернівецькій світлиці і пиріжки, і вареники, і короваї, та такі апетитні, що слинка покотилась. Оце, подумали, саме для кухні «Міста» будуть сільські рецепти. Готують страви у селі трохи інакше, ніж у місті, та й продукти там свої, домашні.

Екзотикою для міських господинь може бути навіть борщ з цукрових буряків, який варять у багатьох селах Вінниччини. А тому й познайомилися з Любов’ю Носенко, яка виявилася не лише сільською кухаркою, коровайницею, а ще й завідуючою сільським клубом та заступником церковного старости.

— У нашому селі всього 280 чоловік населення, — розповідає Любов Василівна,— але і церква гарна, і клуб працює – зі всіх навколишніх сіл молодь сходиться. Я вже років з п’ять готую на весіллях, печу короваї. Щоправда, зараз і сільські взяли моду справляти весілля в ресторанах. От ви дивуєтесь, чому рецепти мої розраховані на велику кількість людей – а у нас так готують, щоб і самим наїстися, і дітей нагодувати, і ще тиждень їсти. Тому свій, зазвичай пісний, борщ варю в п’ятилітровій каструлі, а пиріжки печу на три літри молока. До речі, чим у більшій посудині вариться борщ, тим він смачніший. Мені здається, що і пиріжки у сільській печі теж вдаються кращі, ніж у духовці.

Любов Василівна поділилася з читачами «Міста» рецептами своїх «великих» страв, а нас пригостила пиріжками – смачно було…

Борщ з цукрових буряків
На п’ятилітрову каструлю води йде трохи менше півлітрової банки квасолі, 2 середніх буряки, двохлітрова посудина нарізаної дрібними кубиками картоплі, капустина, 2-3 морквини, цибуля, 2-3 ложки томатної пасти, 5-6 ложок цукру, одна неповна чайна ложка лимонної кислоти, зелень кропу, петрушки, сіль за смаком. Спочатку вариться квасоля, далі додаються нарізані соломкою буряки та картопля, пізніше – засмажені на олії цибуля і морква, томатна паста, цукор, сіль, лимонна кислота, зелень.

Коровай
На 5 короваїв – 3-3,5 л молока, 300 г вершкового масла, 400 г дріжджів, приблизно одна літрова банка цукру, 2-3 пачечки ваніліну, сік з 1-2 лимонів, 1 ст. ложка солі, борошно. Місити тісто туго, щоб відставало від руки. Як підійде – виробляти короваї.
Пиріжки здобні
На 1,5 л молока – 200 г дріжджів, 1 пачка маргарину, 4-5 жовтків, 1 склянка цукру. Цукор збити з жовтками, змішати з молоком, покласти м’який маргарин, розім’яти, всипати борошно, замісити тісто. Воно має бути трішки м’якіше, ніж на вареники. Начинка – різна.

Пиріжка прісні
На 1,5 л води – 1 склянка олії, 1 склянка цукру, 100 г дріжджів. Дріжджі розпустити у теплій воді, влити олію, всипати цукор, борошно. Тісто має бути не дуже туге, м’якіше, ніж на вареники. Начинка різна – яблука, сир, капуста.


Любов ДОБРИНСЬКА

 Звертань: 1426
Фото дня
Вінниччина
"Чечельницька весна"
Вінничани у Києві
Відродження музею М. Леонтовича, Галина Тарасюк на районній художній виставці разом з працівниками культури Теплицького району
Згадай батьківщину
Віртуальний проект Товариства «Вінничани у Києві» створений для інтеграції київських вінничан, полегшення спілкування між ними, встановлення контакту та нових корисних знайомств. Своїм завданням ми також вважаємо і збереження історії Вінниччини, популяризацію її культурних та духовних надбань, вшанування історичних місць та важливих подій, всісвітньо відомих постатей - вихідців з Вінниччини. Пропонуємо Вам ознайомитись з цікавими матеріалами та історіями, які розміщені за посиланням нижче.
Інтерв’ю
Опитування
Який сувенір ви привозите з Вінничини?
Вінницькі цукерки
Горілку ~Nemiroff~
Вінницькій хрін
~Мед Поділля~
Продукти ~АВІС~
Підписка
Я хочу отримувати останнi новини та цiкаву iнформацiю за цiєю адресою:
Погода
Яндекс.Погода
Яндекс.Погода
»   Новини     »   Персоналiї     »   Контакти     »   Наші фото     »   Запрошення до товариства